14.7.2025 (SITA.sk) – Grilovanie nie je len o príprave jedla, ale o spoločných zážitkoch, spomienkach a vôňach, ktoré sa vrývajú do pamäti. Bez ohľadu na to, či si majster grilu alebo len nadšenec s kliešťami v ruke, každý si vie nájsť svoj spôsob, ako si túto sezónu vychutnať naplno.
Pripravení na oheň? Grilovanie ako rituál
Skôr než sa pustíme do samotného receptu, zastavme sa na chvíľu pri tom, čo robí grilovanie takým výnimočným. Je to kombinácia prírody, ohňa a surovín, ktoré si zaslúžia rešpekt. Kvalitné mäso alebo zelenina, správne naložené a opečené s citom, dokážu očariť aj tých najväčších gurmánov. Aj príprava hrá veľkú rolu – od marinád cez výber uhlia až po správne načasovanie. Nezabúdajme ani na detaily, ako sú domáce BBQ omáčky, čerstvý chlieb či dobre vychladený nápoj.
BBQ omáčka, ktorá dodáva šmrnc
A teraz k tomu najdôležitejšiemu – receptu, ktorý si zamiluješ. Je jednoduchý, chutný a ideálny na každú grilovačku. Tak poď spolu s nami vyskúšať Dew & Smoke Tullamore BBQ Steak menu.
BBQ omáčka Tullamore DEW
200g kečup
60ml Tullamore DEW
30ml javorový sirup
30ml pomarančová šťava
30ml jablčný ocot
30g rajčinový pretlak
20ml worcester
15g dijonská horčica
1 ČL údená paprika
1 ČL granulovaný cesnak
1 ČL granulovaná cibuľa
1 ČL čierne korenie
½ ČL údená soľ
50ml hovädzí vývar
Grilovaná zeleninová príloha
2 kukuričné klasy
150 g čerstvý alebo mrazený hrášok
1 červená paprika, nakrájaná na kocky
1 žltá alebo zelená paprika, nakrájaná na kocky
1 malá cuketa, nakrájaná na kolieska
1 červená cibuľa
2 PL olivového oleja
Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
1 ČL sušeného tymiánu alebo rozmarínu
Strúčiky cesnaku
Steaky
kvalitné steakové mäso ako Ribeye
kúsok masla
olivový olej
soľ, čierne korenie
rozmarínové vetvičky
Postup:
Steakové mäso vyberieme z chladničky a necháme odležať pri izbovej teplote cca 30 minút.
Kukuricu očistíme, klasy nakrájame na kolieska
V mise spolu s kukuricou zmiešame všetku zeleninu s olivovým olejom, soľou, korením, tymiánom a cesnakom
Dáme grilovať na grilovaciu panvicu.
Grilujeme na strednom ohni asi 10–15 minút, občas premiešame alebo otočíme, kým zelenina nie je jemne opečená a stále šťavnatá.
Hrášok pridáme až v posledných 5 minútach, aby ostal chrumkavý a svetlozelený.
Pripravíme si BBQ omáčku. Všetky suroviny zmiešame v hrnci.
Privedieme do varu, potom znížime plameň a varíme ešte 10–12 minút.
Na záver pridáme ešte panáka Tullamore DEW – len prehrejeme, nevaríme.
A môžeme ísť na steaky. Mäso dochutíme soľou, čiernym korením a môžeme pokvapkať olivovým olejom.
Steaky dáme na gril, ktorý musí byť poriadne rozpálený, aby sa okamžite zatiahli – cca 230-260 stupňov.
Grilujeme ich cca 3-4 minúty z každej strany, pre Medium a 5-6 minút pre Well done, pri hrúbke cca 2,5 cm mäsa.
Neprepichujeme, neotáčame stále dokola, netlačíme.
Po ugrilovaní ich zabalíme spolu s maslom a rozmarínom do alobalu a necháme oddychovať ešte takých 5-10 minút.
Podávame ich s grilovanou zeleninou a skvelou BBQ omáčkou s Tullamore DEW.
Informačný servis
Viac k témam: grilovačka, grilovanie, PR
Zdroj: SITA.sk – Griluj ako profík: BBQ omáčka ku steaku, ktorá ťa vystrelí do nebies © SITA Všetky práva vyhradené.
14. júla 2025