Podľa správy Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny však toto ochorenie môže spôsobiť pitie veľmi horúcich nápojov.BRATISLAVA 18. júna (WebNoviny.sk) – Neexistujú dostatočné dôkazy o tom, že by káva spôsobovala rakovinu. Vo svojej najnovšej správe to tvrdia predstavitelia Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny (IARC), ktorá je súčasťou WHO. Rovnaká organizácia pritom kávu v roku 1991 označila za možnú karcinogénnu látku.
V novej správe odborníci pripustili, že nevedia s určitosťou povedať, či je káva karcinogénna alebo nie. Zároveň poukázali na niekoľko štúdií, podľa ktorých káva môže naopak pomôcť znížiť riziko vzniku určitých typov rakoviny. „Nepreukazuje to, že káva je určite bezpečná, no v súčasnosti je menej dôvodov na obavy ako predtým,“ uviedla Dana Loomis z IARC. Experti k tomuto záveru došli po analýze viac ako tisícky vedeckých štúdií.
Odborníci v správe zároveň upozornili na možné prepojenie konzumácie veľmi horúcich nápojov a rakoviny pažeráka. V tomto prípade ide o nápoje s teplotou 65 stupňov Celzia a viac, pričom nezáleží na type nápoja. Experti pritom vychádzali zo štúdií vykonaných v krajinách ako Irán, Čína či v Južnej Amerike.
„Výsledky naznačujú, že pitie veľmi horúcich nápojov je pravdepodobne jednou z príčin rakoviny pažeráka a že je zodpovedná skôr ich teplota ako nápoje samotné,“ povedal riaditeľ IARC Christopher Wild. Pitie veľmi horúcich nápojov preto IARC zaradila do kategórie pravdepodobných karcinogénov. V tejto skupine sa nachádza napríklad aj červené mäso.
Informácie pochádzajú z agentúry Reuters a webstránky www.bbc.com.
Zdroj: WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené.
18. júna 2016